Sunday, April 15, 2007

Víza - vše o vízech do Kambodži

VÍZA KAMBODŽA / KDE JE KOUPIT A JAK

Hodně dotazů se točí kolem víz do Kambodže, taže tohle by mělo být docela vyčerpávající:

Češi, stejně jako prakticky všichni kdo do Kambodže jedou, potřebují víza. Toto se na vás nevztahuje, pouze pokud jste občané Malajsie, Filipin, Laosu nebo Singapuru. Pokud nejste, čtěte dál.
S vízy do Kambodže je to velmi jednoduché a v porovnání třeba s Thajskem se prakticky nedá hovořit o byrokracii. Máte – li dolary, máte i vízum.

Turistická víza můžete získat v podstatě na jakémkoli kambodžském konzulátu či ambasádě ve světě. Ale v Česku není a v podstatě není důvod se tou cestou obtěžovat.

Vízum můžete získat i elektronicky přes internet, s platbou platební kartou. Stránka na získání elektronického víza je http://evisa.mfaic.gov.kh/ . Výhoda je zřejmá, víza obdržíte obratem e-mailem, a nemusíte nikam chodit. Má to i nevýhody, to je na zvážení: Vízum platí buď když do Kambodzi přiletíte ( Phnom Pen, Siam Riep ), nebo, když použijete pozemní přechody: THAJSKO Cham Yeam (Koh Kong) - Hat Leuk (Trat), nebo Poi Pet ( Banteay Meanchey) - Klo Leuk (Sakaew), z Vietnamu přes Bavet (Svay Rieng) - Moc Bai (Tay Ninh).

Zemi můžete opustit zase letecky ze stejných letišť, po zemi tudy:

VIETNAM: Bavet (Svay Rieng) - Moc Bai (Tay Ninh), Kaoam Samnor (Kandal-Mekong), Vinh Xuong (An Giang), Phnom Den (Takeo)-Tinh Bien (An Giang), Trapaing Sre (Kratie)-Bonue (Binh Phuoc). THAJSKO: Cham Yeam (Koh Kong) - Hat Leuk (Trat), Prom (Pailin)-Ban Pak Kard (Chanburi), Daung (Kamrieng-Battambang)-Ban Laem (Chanburi), Poi Pet (Banteay Meanchey) - Klo Leuk (Sakaew), O Smach (Oddar Meanchey)-Chong Chorm (Surin), Chorm ( Oddar Meanchey)- Chong Sa Ngam (Sisaket). LAOS: Dong Kralo (Stung Treng)-Veun Kham (Champasak). Tahle informace je převzaná z výše uvedené www stránky a může se měnit.

Další problém může být, že musíte někomu v Kambodži, kvůli platbě, poskytnout info o své kartě, což je dost zneužitelné. A další problém může být v tom, že tato víza vydává Ministerstvo zahraničních věcí ( MFO ) a ne ministerstvo vnitra, které normálně uděluje víza. Dost lidí už mělo problém při prodlužování těchto víz ( oficiálně se turistické vízum dá prodloužit o 30 dní, ale, v praxi to nemusí fungovat, zato dobře fungují business víza, proto, pokud se v oblasti chcete pohybovat déle než měsíc, rozhodně se vám vyplatí business vízum, viz dál.

Normálně můžete vízum získat v podstatě na každém přechodu z Thajska, i na přechodu z Laosu a na přechodech z Vietnamu ( Moc Bai and Chau Doc), ostatní nevyzkoušené.

Potřebujete k tomu jednu fotku, 20 USD. Pokud nemáte fotku, zaplatíte něco od 1 do 3 dolaru, což by nevadilo, ale, budete muset čekat nez odbaví ostatní, kteří foto mají. Na rozměru fotky v podstatě nezáleží, když vemete českou pasovou, je to ok.

Jak jsem napsal, nevýhodou je možná neprodloužitelnost a hlavně to, že turist vizum je jen jednovstupé. Mohu proto vřele doporučit BUSINESS visum, ktere dostanete jak na letištích tak na pozemnich přechodech, stoji 25 USD, vyřízení trvá stejně krátce, ale, je prodlužovatelné prakticky donekonečna a můžete jej využít pro neomezené množství vstupů do země.

U pozemních přechodů se vám MůŽE stát, že úředník bude nevrlý a bude tvrdit že business vizum nelze udělit. Není to pravda, chce úplatek. V Asii rozhodně nepochodíte s nějakým hádáním se, vyhrožováním ambasádou, nadřízenými, atd. Dejte navíc 10 USD a vizum dostanete kdekoli.

Prodloužení business viz, pokud chcete v zemi zůstat déle, existuje na 1, 3, 6 a 12 měsíců. Nemusíte nic vyplňovat, nikam chodit, stačí zajít do příslušné agentury ( doporučuji Lucky Lucky moto v Phnom Penu, Samudera nebo Ana Internet v Sihanoukville, vyzkoušeno ). 1 rok vizum stojí 270 USD, kratší přiměřeně méně. Cena je to neoficiální. Oficiální ceny jsou prakticky poloviční, ale, obnáší nekonečné množství papírování, 30 dní čekání a výsledek je značně nejistý. Neznám NIKOHO, kdo by postupoval touto oficiální cestou a pokud nejste vyloženě masochisticky založeni, ani se o to nepokoušejte. Takže prostě nechte v agentuře pas, zaplaťte, a vizum obdržíte obvykle za 2 az 3 dny.

Důležité upozornění. Existují 2 typy business viza. NGO " B " viza – podepsaná Hok Lundy, prefix I - , a běžná " E " viza, podepsaná Kim Sovanna, prefix F. Pokud nepracujete pro NGO ( Non Government organisation,nevládní organizaci ), potřebujete " E " vizum. Viza pro NGO jsou levnější, ale, pokud pro NGO nepracujete, budete mít na hranicích při cestě ven trable, pravděpodobně.

Nakonec dodám že k tomu všemu potřebujete pas s aspoň dvěma volnými stránkami a platnosti aspoň 6 měsíců po skončení platnosti viza.
Tak…na co jsem zapoměl?

Pokud na něco ano, ptejte se dál, budu to dál upřesňovat.

No comments: