Sunday, April 15, 2007

Půjčování motorek, řidičáky atd...v Kambodži

Ahoj Martine,


Chystáme se na pár dni do Kambodži, konkrétně do Siam Reap, a při brouzdání ne netu jsme narazili i na Tvoje stránky.

Některé z otázek, které jsem měli nám už zodpověděl tvůj blog, díky za něj :-), jedna však stále zůstává.

Jak je to v Kambodži s pronájmem motorky? Někde jsme četli že to prostě nejde, protože cizinci v Kambodži nesmějí řídit. Někde jsme zase četli že si někdo motorku pronajal. Jak je to ve skutečnosti? Stojí to vůbec za to? Jaké jsou ceny pronajmutí motorky na den?Druhý dotaz je trošku všeobecnější: Jaké jsou v Kambodži možnosti potápění respektive šnorchlování?

S PozdravemTomas a Gabriela



ODPOVěĎ JE TADY:


Ahoj Tomáši,

v Kambodži je to s pronájmem motorek proměnlivé.

V Siam Riepu je to zakázané, takže pokud uvidíš řídit bělocha, je to jeho moto a bydlí tam.

V Phnom Penu je to povolené, míst, kde si ji půjčit je spousta, cena za skůtr 125ccm zhruba 3 usd na den, ale již týden se dá pořídit za 15 USD a měsíc pod 40. Půjčovny vyžadují buď pas do zástavy, což vřele nedoporučuju, nebo cca 600 usd, což je lepší.

V Sianoukville, tedy u nás, je to střídavě zakázané a povolené, policie tvrdí že je to podle toho kolik cizinců se ten měsíc zabije...je to možné. Teď je to zrovna zakazané, čili jezdíme jen my kdo tu bydlíme. Půjčovny tu jsou a momentalně majitelé roní krokodýlí slzy.

Samozřejmě je možné půjčit si motorku v PP a jet třeba na jih k moři, ale, má to háček, a ten je v řidičáku. Během posledních let si všichni zvykli že na řízení motorky nepotřebuješ řidičák, helmu, ale ani jakýkoli techničák a spz. Stále vice než 80 procent motorek a aut nemá žadnou značku.

Jenže, teď, tím myslím asi před dvěma týdny, začali policajti zejména tady v Sihanoukville, kam lidi jezdí k moři, kontrolovat ŘIDIČÁKY, a to, jestli motorka má registraci. Vtip je v tom, ze Kambodža neuznává mezinárodní řidičáky, takže se několika desítkám lidí stalo, že jim zabavili motorku...a řeš to pak s půjčovnou. Prý je to kvůli tomu že se hodně policajtů bojí že teď po volbách přijdou o místo, což je možné, tak se snaží nahrabat si co to jde.

Neboli: Pokud jedete jen na pár dní, musíte se spolehnout na motodopy, coz jsou týpci v kšiltovkách kteří fingují jako mototaxi, jsou všude, ceny jsou nízké ( 0.5 az 2 USD ), a než riskovat nějaké problémy, doporučil bych používat jejich služby. Kdo tu zůstává déle, tak si za 30 usd může nechat udělat místní řidičák a řídit v pohodě taky, ale na pár dní to nemá cenu.

S potápěnímje to takhle: Moře je tu stejné jako v Thajsku, takže je to pěkné. Jasné je že voda je někdy čistá někdy zakalená, podle větru, proudu a kdovíčeho, nelze to předpovědět ani na den dopředu. Když máte štěstí, je dohlednost desítky metru, spousta živých korálů, ryb, všeho. Když štěstí nemáte, může být dohlednost taky 2 metry.

Za potápěním se vyrazí ze Sihanoukville, na ostrovy, které jsou tu kolem. Nejlepší poměr výkon / cena je celodení výlet na ostrov, je to cca 1.5 hod lodí , tam jídlo, potápěni, změna lokality, jídlo, potápění, cesta zpět, cena 10 usd na hlavu. Když se povede počasí což je teď, t.j. březen, většinou, nemá to chybu. V ceně je zapůjčení cajku. Potápění s přístrojem je tu dost drahé, ponor tak od 50 usd, což je dané tím že se sem fakt těžko vozí věci, náhradní díly a tak, vše se musí tahat z Thaj, což je otrava a prodraží se to.

Když je pěkně, je ale pěkné šnorchlování i několik desítek metrů od břehu, a moře omývá Sihanoukville ze třech stran, čili, dá se vyblbnout i zadarmo.


Doufám že vám to trochu objasnilo to co jste chtěli, kdyby jste potřebovali vědět cokoli dalšího, neváhejte se zeptat.

Přeji šťastnou cestu a ať se vám tu líbí,

Martin

Tomáš neváhal a zeptal se dál...

Ahoj Martine,

Děkuju za naprosto vyčerpávající odpověď.

Do Siam Riepu se chystáme jen na 5 dní obhlídnout Angkor, takže se budeme muset spokojit se službami tuk-tukářku nabo si půjčit kolo, což asi nebude dobrý nápad pokud bude příliš horko. S motorkou je to škoda, mysleli jsme že tak budeme více nezávislí. Sice jsme četli, že se dá pronajmout tuk-tuk na celý den za 10 USD, přijde nám ale hloupé, že na nás musí pořád někdo čekat.Se šnorchlováním jsi nás moc nepotěšil. Thajsko nás právě dost špatnou viditelnosti zklamalo, měli jsme holt smůlu a nebo jsme zhýčkaní východním pobřežím Malaysie, kde se nám snad ještě nestalo aby byla špatná viditelnost. Ohledně šnorchlování mne ještě napadla jedna otázka.Jak je to s monzunem v Kambodži? respektive jaké je počasí na šnorchlování v období listopad-březen. Hledáme místa kam vyjet když je v Malaysii monzun.Díky moc za všechny rady a pokud bychom někdy jeli kolem Sihanoukville tak se určitě stavíme :-)

Tomáš




...odpověď jsem napsal obratem:

Ahoj,

jo na to jsem zapoměl, v Siam Siepu je nejlepší jezdit na kole. Pokud nejste úplní peciválové, nebudete s tím mít problém, navíc město je v podstatě placka, takže to nijak nevyčerpá. Na kole se tam dá objet úplně všechno, byl jsem i v Angkor Watu...prostě rovinka.

Jo, ty tuktuky drahý nejsou, bohužel jsou fakt dost nebezpečný, protože je cekem jasný že když obyčejná motorka táhne tuktuk a v něm 4 lidi, tak prostě bezpečné nezabrzdí. No holt chce mu to říct aby jel opatrně, a při první známce toho ze řidič je sebevrah, ho hned vyměnit. S tím čekáním bych si hlavu nedělal, tuktukář, když mu zaplatíte na den, opravdu další kšeft nepotřebuje. To se vám často stane, že třeba pojedete do krámu, můžete tam courat hodinu, a on venku čeká, že vás zase veme zpět...prostě čas tu tak velkou cenu nemá.

To jste v Thajsku zřejmě měli smůlu, taky záleží kde jste byli, to je jasný. Jinak právě listopad až březen...resp. až konec dubna, je tady bezva počasí. Ted, nevím co se děje, v noci několikrát sprchlo, ale přes den je pěkně. Neboli, v tomhle období je krásně, mimochodem já jsem z Malajsie taky prchal sem.

Tak třeba jednou na shledanou,

Martin

11:02 AM - 0 Comments - 0 Kudos - Add Comment

No comments: