Sunday, April 15, 2007

Co na cestu do Kambodže a vlastně do Asie

( určeno pro " baťůžkáře " cestující po vlastní ose, bez specializace jako hory atd. )

Řeknu to hned zezačátku a pak to ještě několikrát zopakuji:

MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE. MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE. MÉNĚ…

Pamatuju si, jak jsem před svojí první cestou do Asie dělal seznam všeho možného, co budu potřebovat. Hledal jsem na internetu, ptal se známých. Začal jsem několik měsíců před cestou. Nikdo mi totiž neporadil zásadní a hlavní pravidlo

…MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE.

Takže...rozhodně nemusíte v Česku nic na cestu KUPOVAT. Pokud nemáte batoh, dobře, ten kupte, ale, dejte si horní hranici 1000 Kc, nebo si ho pučte. Nic víc fakt nekupujte. Dobrý je batoh který v sobě má i nepromokavý futral, který přes něj, když prší, přetáhnete.

- knižní průvodce. Nesmysl. Jednak průvodce stojí kolem 8 stovek i víc, v Kambodži koupíte Lonely Planet průvodce za 3 dolary ( Kambodža, Laos, Vietam, Thajsko atd..) Sice to jsou padělky, ale nekupte to. Na první pohled nepoznáte že to padělek je, pak z toho začnou padat listy, ale bohatě to stačí. Kromě toho: Ať knížek před cestou přečtete kolik chcete, téměř nic vám to neřekne. Naprosto neznámá jména měst, míst, hotelů…prostě v Česku vám to moc nedá. Spíš pak budete zmatenější, než kdybyste to nečetli. Garantuju, že mi dáte za pravdu.

Někdo se může ptát, jak mám teda plánovat cestu, když průvodce nemám? Odpověď: Bez něj. Poté, co si přečtete moje příspěvky, průvodce PRO KAMBODŽU potřebovat nebudete.

Kromě toho, kolik autorů, kteří píší do průvodců, jsou Češi? Bude se to limitně blížit nule. Takže mnohdy se v průvodci dočtete moudra jako nepodceňujte dehydrataci, noste sebou pitnou vodu. No a pak to dopadá tak, že typicky baťůžkář jde, na zádech těžký ruksak, v jedné ruce Lonely Planet, ve druhé lahev vody. Proč, když balená voda je k máni na každém rohu za směšné peníze, nevím. Snad aby se vědělo že si přečetl knížku.

To je legrace, horší je to s vízy. Typická situace: Lonely Planet píše, že cestou z Kambodži do Thajska přes Koh Kong dostanete na thaské straně on arrival vizum. No, pokud jste Češi, tak nedostanete, utratíte úplně zbytecně za cestu, strávíte další 2 dny na cestě, to vše díky průvodci. A tak dále.

Jde o to, ze typický baťůžkář Američan řeší úplně jiné problémy než Čech. Jsou výjimky, ale obecně vzato jsou pořád " zápaďáci " mnohem větší jelita než Češi, a ačkoli jedou do tropů a s báglem, očekávají všude klimatizované bydlení, teplou vodu, svůj klid…prostě zásadně jiné věci než Čech, který škudlí, kde se dá a určitou formu nepohodlí bere jako součást zážitku.

Z toho vyplývá I dost zkreslené hodnocení hotelů a guesthousů v průvodcích. Vy se dočtete, že nějaké místo je naprosto hnusná špinavá díra, vůbec tam ani nezajdete, a, třeba o dost přijdete. To samé je s hodnocením kvality pláží, ostrovů, potápění,a tak vůbec.

Nejen to, ale informace v průvodcích jsou často dost zastaralé. Tím myslím ceny, dopravní spojení, kvalita cest…kdo si přečte o cestě z Bangkoku do Siam Riepu po zemi, tak snad raději ani nepojede, nebo jo, ale předem vystresovaný. Chcete si to užít a ne naopak, ne?

Vemte si radši nějakou oblíbenou beletrii na zkrácení čekání na letištích atd.

- léky, lékarnička atd. A na co. V Thajsku, přes které téměř jistě pojedete, je tolik lékáren s non stop provozem, že jste to ještě neviděli. V Kambodži je to hodně podobné. To, co máte možná v úmyslu v Česku dráže koupit, seženete vždy přímo tam, kde to budete potřebovat, jako že spíš ne. Léky na sračku z Česka vám stejně nemusí pomoct, kupte místní. Obvazy, náplasti, antiseptika, tišiče bolesti ( včetně valia atd. bez předpisu ),vše koupíte na místě. Takže, pokud neužíváte nějaký speciální lék na předpis, nic neberte. Snad jen ženy a dívky si můžou vzít antikoncepci, ale i když zapomenete, není konec legrace, koupíte i tu. Právě jste ušetřili tak tisícovku za lékarničku a dost místa v baťohu.

Nechte se očkovat na tyfus, žloutenky, encefalitidy atd., pozor, bere se to docela dlouho PŘED cestou. O malárii napíšu zvlášť, teď jen to, že se není čeho bát.

- hygienické potřeby. No, vezměte si mýdlo, pastu a kartáček na zuby. To se může hodit i cestou. Jeden balíček vložek, kapesník. Vše ostatní koupíte mnohem levněji než v Česku přímo na místě. Teda to platí i o tom kartáčku, vložkách atd., ale tohle je dobré mít u sebe. Pro pány: například holení je, v Kambodži, mnohem levnější než v Česku… třeba Gilette Mach III turbo břity stojí balíček 6 usd. Zkuste to za to koupit v Česku. Vezměte si 1 malý ručník.

- oblečení. V Asii je plno levných a dobrých prádelen, v guesthousech si lehce přeperete i sami…a hlavně je tu oblečení legračně levné. A rychle schne. Stačí dvě sady lehkých kalhot ( dlouhé, lepší než šortky: Leckam se v šortkách stejně nemůže, hlavně do chrámů atd., v autobusech je zima, s klimatizací to opravdu přehánějí, uvidíte, je to lepší ). 2 trička, nebo, lépe, košile, zase, je lepší dlouhý rukáv a lehký materiál. Vše nejlépe s nějakým vzorem, nebo v barvě špíny, snadno pratelné. Nic drahého. Dvoje prádlo. Jedny flip flopy ( Vitnamky ). Pokud nejedete na období dešťů, nepotřebujete pláštěnku, pokud ano, na každém rohu je prodávají, v Kambodži ji seženete za 1000 Rielu ( 6 Kc ). V období dešťů je dobré mít prádlo atd. v batohu ještě zabalené v igeliťáku ( netřeba kupovat, ke všemu co kde koupíte vam dají tolik mikrotenových pytličků že nebudete vědět co s nima.

- drahé foťáky, videokamery atd. Neberte, pokud nejedete za účelem pořídit profesionální snímky. Pro zaznamenání kouzla okamžiku vám stačí digital za 2 tisíce a mín. Paměťové karty vezměte co máte, pokud nemáte, v Thajsku i Kambodži je koupíte levněji. Drahými pitominkami, I – pody, PDA atd., jen přitahujete pozornost těch, kteří vás o ně chtějí připravit. Pořád se budete o něco bát. Může se hodit mobil. Na roaming klidně zapomeňte, ale můžete si do něj dát místní SIM kartu, což se docela může hodit.

- penize. Jo, ty berte. Nejlépe mít něco o co můžete přijít, tedy tak do 100 usd, u sebe, zbytek je dobré mít v opasku ( money belt ). Ten si kupte, ale ne s kovovou přezkou, ale s plastovou. Jinak ho budete svlékat při každé kontrole na letišti, a při 3 přestupech je to fakt otrava. Krom toho vám ho přitom někdo může ukrást. Vemte platební karty na výběr hotovosti z ATM, popř. cestovní šeky.

- pas, fotky. Při cestě do zahraničí mimo EU je fakt dobré mít platný cetovní pas. Většina zemí chce platnost aspoň 6 měsíců a pár volných stránek na vizum. O vizech napíšu jinde. Vezměte si aspoň deset fotek, formát na doklady, na žádosti o viza atd. Kopii pasu a fotky si uložte někam na web, pro všechny případy. Pas je ta nejcennější věc jakou budete mít, jeho ztráta rovná se velké trable, zejména v Kambo, kde není ambasáda ( konzulátní služby pro Čechy v Kambodži garantuje britská ambasáda v Phnom Penu ).

V Kambodži se pasy nekradou jako v Thajsku, kde je umějí zneužít.

- fungující propisku. V letadle, u imigračních přepážek atd. budete vyplňovat různé formuláře. Je dobré mít svoji propisku, budete v kolektivu oblíbenější.

- brýle proti slunci, krémy proti slunci….Koupíte na místě, ukrutně levně. Stejně tak odpuzovače hmyzu ( kupujte OFF, obsahuje DEET a funguje, stojí cca 3 usd ).

- alkohol, cigarety. To nekupujte ani ve free shopech. Krabicka LM cigaret stojí v Kambodži 1000 Rielu, tj. 6 Kc. Lahev francouzského vína 3 USD. Lahev Teachers whiskey 6 USD. A tak dále. Alkohol je v Kambodži snad ještě s Vietnamem nejlevnější na světě. Pivo Anchor stojí obvykle kolem 2000 rielu, t.j. 12 kč. Dobré pivo ( vaří se v Sihanoukville, na plechovce se dočtete že je to pivo plzeňského typu, pivovar pomáhali stavět Česi v rámci Česko Kambodžské spolupráce, kdysi za komančů.

- elektrické redukce, baterka, nůž...Nekupujte, všude seženete a navíc v Kambo vám spotřebiče s dvěma kolíky budou pasovat. Baterku, baterie atd., vše je tu levné. Nůž nevypadá dobře na rentgenu na letišti, kupte si až na místě imitaci švýcarského armádního, s otvírákem na pivo a víno, vyjde vás na 50 Kc. Takže…co vlastně v batohu zbylo? Neříkám že jsem na něco nezapoměl, ale, jak jsem řekl na začátku, MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE…

Máte – li pocit, že to snad ani není možné jet skoro s prázdným batohem, klidně mi napište o čem si MYSLÍTE, že byste asi mohli potřebovat, a já si buď bouchnu hlavou do zdi že jsem na to zapoměl a přidám to, nebo vám vysvětlím, kde, jak a za kolik právě tu nezbytnost koupit.Uznávám, že několikaletým pobytem v Asii jsem se stal jaksi méně závislým na materielnich statcích, ale, zase si ještě dobře pamatuju, jak jsem prvně nadával, kolik nesmyslů tahám. Tak tomu se můžete vyhnout.

No comments: