Sunday, April 15, 2007

Internet, telekomunikace...v Kambodži

Prakticky všude, kam turista zavítá, je nějaká internetová kavárna. Siam Reap, Phnom Pen, Sihanoukville, Kampot, Kep, Batanbang...prostě všude.

Nejlevnější je to, stejně jako vše ostatní, v Phnom Penu, hodinu pořídíte už za 1000 rielu ( čtvrt dolaru, jinde napíšu jen o cenách a placení ). Jinde je cena obvykle 3 - 4000 za hodinu.

Není pravda že vyšší cena rovná se rychlejší spojení, lepší a nezavirované PC atd. Zavirované je skoro vše na co narazíte, sice mají nainstalované AVG nebo NOD, ale o údržbu se skoro nikdo nestará. Jsou i čestné výjimky, ovšem jen výjimky.

Kromě běžného brouzdání je běžné že na PC běží Skype, často má kamerku, a můžete domů volat jak je libo.

Pokud cestujete s laptopem nebo tak něčím, skoro všude vás připojí, někde drátama někde bez drátu, cena stejná.

Vlastní spojení můžete realizovat přes PDA, mobil atd., tak, že koupíte předplacenou SIMku a aktivujete si GPRS.

Koupě SIM karty je ze zákona možná jen lidem s kambodžským ID, tedy občankou, ale, stačí dát 5 USD - možná i míň pokud to usmlouváte - taxikářovi, komukoli z ulice, zajdete do prodejny a kartu koupíte na něj.

Ceny jsou dobré , karta s kreditem 10 USD stojí od 8 do 18 USD, záleží na aktuálních PROMOTION akcích a tak.

Na trhu jsou 3 firmy které připadají v úvahu, po opravdu důkladnem testování to současnosti vyhrává HELLO GSM ( http://www.hellogsm.com.kh/ ).

Konfigurace mobilu je jednoduchá, dostanete konfiguracni SMS a vše se nastaví samo. Když se chcete přes mobil připojit z PC, musíte mít nainstalovaný modem ( u Nokii nahrajete PC Suite ), a vytvoříte buď přes kabel nebo infra nebo bluetooth připojení, a vytáčíte, s prázdnou kolonkou užívat jméno a heslo čislo *99***1#.
Docela to funguje. Resp, funguje to dobře na místní poměry, kdyby v Česku někdo prodával takhle " kvalitní " služby, tak ho nejspíš zavřou. V porovnání s Thajskem je připojení přes mobil dražší, účtuje se něco jako 5 centu za přenesených 10 kB, ale občas účtují míň a občas víc.

Na stahování filmu to není, ale, na kecálky jako ICQ, a prohlídnutí mailu, to docela ujde.

Volání na zákaznické linky je extra zážitek a patří mezi ty méně zapomenutelné. Vůbec se neobtěžujte psaním mailu s dotazy...myslím na telekom firmu, ne mě. Prostě vám žádná odpověď nepřijde, věřte mi.

Pokrytí signálem je v oblastech kam zřejmě zavítáte, dobré. Odlehlé oblasti jako Ratanatkiri a Mondulkiri pokryté nejsou, ale, něco jako tísňová volaní tu stejně neexistuje, takže, k čemu by vám to bylo.

To psaní je ale práce... jdu si ještě lehnout.

Pokud jsem něco nenapsal dost jasně, prosím, zeptejte se.

Světu mír !

No comments: