Sunday, April 15, 2007

Práce, pracovní povolení v Kambodži

Ahoj Martine,


na úvod - četla jsem tvůj blog a především u článku "co s sebou na cestu" musím říct, že jsem se dost pobavila a že mi mluvíš z duše!!! Při první asijské cestě můj batoh při odletu z Prahy vážil >15 kg. Následující měsíc jsem nosila jedny šortky, dvě tílka a sarong a celou dobu nadávala na kila, která tahám na zádech naprosto zbytečně.... Teď už si s sebou neberu skoro nic a i to málo mi zatím vždycky stačilo....

A teď proč ti píšu. Mám naprosto konkrétní otázku: jak je podle tvých zkušeností složité najít v Asii - ideálně Indonesie, Malajsie, Thajsko ... - krátkodobou práci například v baru, na recepci hotelu, resortu a podobně ??? Moje cesty do Asie jsou čím dál častější a delší. Dospěla jsem k rozhodnutí odjet na 3 nebo 4 měsíce cestovat, ale předtím třeba 3 měsíce pracovat.Co si tom myslíš? Ráda bych vyrazila před začátkem hlavní sezóny, což by bylo letos na konci listopadu/začátek prosince ..... Ráda budu znát tvůj názor, protože ty máš přímou zkušenost, což pro mne může být moc cenné.....

Děkuji předem za tvou odpověď.

Měj se hezky, ahoj,

Kamila


Ahoj,

jak je to v Indonésii nevím, nikdy jsem tam nebyl.

V Thajsku je to ÚPLNĚ NA HOUBY. Pracovní místa si chrání pro místní.K tomu, abys tam pracovala, potřebuješ business vizum, což samo o sobě je spousta papírování, plus potřebuješ pracovní povolení. Tyhle věci jsou striktně oddělené, takže i když dokonce máš svoji firmu ( pomocí agentur se založit dá / řekněme že koupíš třeba bar nebo tak něco ) tak tam nemůžeš dělat ! Pro ilustraci: Chlapík dostal ukrutnou pokutu, zrušili mu živnost a vyhnali ze země, protože VE SVÉM FITNESS CENTRU pověsil na zeď zrcadlo... a tedy PRACOVAL. Dalšího potkalo to samé, protože VE SVÉM BARU někomu nalil panáka.

Takže, v Thajsku je hodně malá pravděpodobnost, že tě někdo cizí zaměstná, fakt hodně riskuje, takže se nejde ani moc divit.

V Malajsii je to podobné jako v Thajsku, obecně řečeno, pokud jsi specialista na IT, nebo učitel angličtiny nebo tak, pracovat se tam dá, ne ale krátkodobě, protože úsilí spojené se získáním pracovního povolení a peníze do toho investované se ti rozhodně nevrátí za 2 měsíce.

Ovšem, je tu krásná země jménem KAMBODŽA. Je to jednak pár hodin autobusem z Thajska, a, tady je všechno jinak.

1. K tomu abys tady pracovala NEPOTŘEBUJEŠ ŽÁDNÉ POVOLENÍ.

2. Můžeš pracovat sama ( jako třeba učit angličtinu ), nebo se nechat zaměstnat ( třeba v baru, jak píšeš, potápěčskou školou atd.), nikdo to nekontroluje, nepíšou se žádné smlouvy ( vymahatelnost práva je na bodu 0 takže to nemá cenu ), prostě úplně volný trh práce bez nějakých regulací.

3. Dá se pracovat pro řadu západních NGO organizací, nabídka práce je nepřeberná a rozhodně platí nejlíp...plat kolem 1000 usd za měsíc není nic vyjímečného.

Co bych k tomu řek dalšího...většina lidí kteří sem přijedou dělat krátkodobě, si toho moc nevydělá. Pracovní síla je hodně levná, například standartní plat uklizečky, na celodenní úvazek, 7 dní v týdnu, je 25 USD za měsíc.
Pomocná síla v restauraci má podobné peníze. Člověk ze západu si najde práci zase jen u zápaďáka, a, pokud tě nezná delší dobu, nedá ti víc peněz než místňákovi. Takže většina lidí co sem přijede na měsíc, dva, maká za byt, stravu, a opravdu PÁR dolarů a spíš to berou jako zkušenost, než jako možnost jak si seriózně vydělat.

Kdo se tu dobře uživí je člověk který umí třeba opravovat motorky nebo auta. Sice je tu ohromná konkurence, ale, westerňáci rádi dají dvoj až trojnásobek běžné ceny, když budou moct práci zadat zase westerňákovi, který pochopí hned napoprvé co se po něm chce, neukradne jim součástku a nevymění za starou, a chápe co je reklamace. Totéž s jinými řemesly, neztratíš se jako Ferda mravenec práce všeho druhu a tak.

Potápěči obvykle makají jen za byt a stravu a použití firemní výstroje.

No, tož tak je to

zdravím do Česka,

Martin

No comments: