Monday, April 9, 2007

Peníze, kurzy měn, banky v Kambodži

V Kambodži se prakticky používají 2 měny, které jsou rovnocenné.

Americký dolar a Riel. Tyto měny jsou opravdu používány stejně, není to tak že by jednu z nich měli radši než druhou.

Thajské Bahty použijete POUZE na hranicích s Thajskem, jinde v Kambodži jimi moc nezplatíte a budete je muset směnit na USD nebo Riely.

Kurs se poslední dobou mění směrem nahoru i dolu v rozmezí 1 procenta, proto se jakákoli spekulace s měnou nijak nevyplatí / narozdíl třeba od Thajska, což hloubavější cestovatelé zajisté již zjistili ( ne, k tomuto se dál rozepisovat nebudu, studujte kurzovní lístek a ono vás to brnkne přes nos ).

Takže, aktuální kurs USD / Riel je 4053, informace ke dnešku, t.j. 24.3., ale, v podstatě v praxi počítejte že je to 1 / 4000. Jednak se to lépe počítá, a, v tomto kursu vám USD budou všude počítat…všude kromě směnárny. Uvědomte si, že 50 Rielů se v podstatě rovná 0, a vůbec nemá význam s těmi 50 Riely nějak spekulovat.

Pro drobnější platby, zejména když si kupujete jídlo a pití na ulici,je lepší mít drobné…od obou měn. Prodavači hodně často nemají nazpět a bývá problém s vracením i třeba na desetidolarovku. Sice nějak zaimprovizují, někdo rozmění, ale je to zbytečné zdržování. Proto, rozhodně nejpraktičtější bankovka v Kamodži je JEDNODOLAROVKA a vedle ní 1000 Rielu bankovka.

Riely existují v nominacích 100, 200 ( velmi zřídka k vidění ), 500, 1000, 5000, 10 000 a 50 000 ( opět velmi zřídka k vidění ). Mince se nepoužívají. Kovové centy rovněž ne.

Neměňte peníze v bankách, kurs je naprosto nevýhodný. Měňte ve směnárnách na trzích, u prodejen atd., kurs mají přehledně vyvěšený a nikdy, nikdy vás neošidí. Měním zhruba jednou měsíčně, to znamená že jsem rozměňoval zhruba 30 krát, a, nikdy mě neošidili ani o halíř. A rovněž nikoho koho znám. Neměňte nikdy u taxikářů, tuk tukářů a podobně, ti zase ošidí cizince často a s chutí.

V bankách a i na dalších místech bez problému udáte cestovní šeky. ATM není právě moc, ale síť se rozrůstá a ve městě nebudete mít problém vybrat. Na kartu můžete vyzvednout peníze ( cash advance ) i v mnoha prodejnách, bankách kde ATM není, často ovšem za 5 USD provizi.

Zajímavé je to se založením vlastního běžného účtu. Je to lehké a chystáte – li se pobýt déle, vyplatí se to. V bance, vřele mohu doporučit ANZ Royal, potřebujete 2 JAKéKOLI doklady, t.j. spokojí se i s řidičákem a kartičkou do knihovny atd. Vyfotí si vás sami v bance. Dostanete kartu do ATM ( bohužel zatím ne VISA nebo MC, umí jen Cirrus / Maestro ), ale to stačí, protože síť ATM ANZ Royal je mnohonásobně hustší než síť jakékoli jiné banky.

Vedení účtu je zdarma, 1 výběr z ATM měsíčně je zdarma, další výběr z ATM za 1 USD. Výběr na přepážce, vklad i převod z účtu na účet je zdarma. Mezinárodní transakce stojí 0.01 procenta.

Když to tak přepisuju, proč nezmínit jednu zajímavost, týkající se kambodžských peněz. Sice spíš patří do sekce zdraví, ale nedá mi to: Kambodžská měna Riel je nejšpinavější a obsahuje nejvíc bakterií atd... na světě.

No comments: